Warmtepompen en airco's hebben het zwaar bij +5 graden

In de huidige periode ervaren de buitenunits van warmtepompen en airconditioners enige uitdagingen. Het lijkt misschien verontrustend wanneer de airco plotseling lijkt te stoppen met werken en grote rookwolken uit de buitenunit komen, maar er is geen reden tot paniek. Laat me je een gedetailleerde uitleg geven over wat er eigenlijk gebeurt:

De buitenunit van deze systemen blaast vochtige buitenlucht die vervolgens wordt afgekoeld. In eerste instantie begint deze lucht boven de 0 graden, maar wanneer het de buitenunit verlaat, bevindt het zich onder het vriespunt. Door het aanwezige vochtgehalte in de lucht berijpt de buitenunit. Nu moet de buitenunit extra hard werken om nog steeds energie uit deze lucht te halen, wat resulteert in de vorming van ijs op de lamellen.

Wanneer er een aanzienlijke hoeveelheid ijs aan de lamellen is gevormd, schakelt de unit kortstondig over naar een ontdooicyclus. Tijdens deze fase wordt het ijs ontdooid, wat leidt tot stoomvorming buiten en een korte periode van koude luchtstroom binnen. Dit proces is ontworpen om de efficiëntie van de warmtepomp of airco te behouden.

In de meeste gevallen duurt dit hele proces niet langer dan een half uur. Gedurende deze tijdspanne wordt het systeem opnieuw gekalibreerd en keert het terug naar normale bedrijfsomstandigheden. Het is een volkomen normaal verschijnsel dat optreedt onder bepaalde weersomstandigheden, en hoewel het er dramatisch uitziet, is het een ingebouwde functie om de prestaties van het systeem te handhaven. Dus, als je deze rookwolken en stoomvorming opmerkt, weet dan dat dit een tijdelijk fenomeen is en geen reden tot zorg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.